Spijt!

Naam: Anne Besselink

Klas: 3T1

Leraar: mevr. Owel

1. Zakelijke gegevens

De schrijfster van dit boek is Carry slee.

De uitgever is FMB uitgevers. Die zitten in Amsterdam.

Het boek is uitgegeven in het jaar 1996.

 

 Dit is de schrijfster Carry Slee.

2.  Samenvatting van het boek

De hoofdpersonen zijn:

-          Jochem

-          David

Als David naar school fietst ziet hij dat Niels al weg is op de plek waar zij altijd afspreken. David zit in de 2e klas en is helemaal verliefd op Vera. Zijn moeder is alleen maar druk bezig met haar werk net als zijn vader. Hij word altijd ook helemaal gek van zijn oma die altijd belt of hij weer eens een klusje voor haar kan doen of dat zijn moeder weer wat voor haar wil doen. Niels, zijn beste vriend, is een echte ‘macho’. Hij doet alles met Niels, ze zeggen elkaar bijna alles en zitten ook samen in de schoolkrantredactie. Vera, waar David verliefd op is, schijnt een heel mooi meisje te zijn met bruine krullen. Op een dag toen ze naar school gingen was de dag dat er een schoolfoto werd gemaakt. Daarvoor hadden ze nog gym. Er zat een jongen bij hun in de klas. Hij heette Jochem. Jochem was dik, lelijk, en werd vreselijk gepest door Sanne, Remco en Justin. Dat waren de drie grootste pestkoppen. Zij maakten Jochem het leven erg moeilijk. Ze noemden hem zeugje, biggetje, dikzak en zo had hij nog wel veel meer bijnamen. Hij moest alle rotklusjes doen en werd altijd belachelijk gemaakt. Na de gymles was hij extra langzaam zodat hij niet samen hoefde te douchen om flauwe opmerkingen te voorkomen. Toen hij na het douchen aan wou kleden hadden Remco en Justin zijn kleren buiten in de boom gehangen zodat hij de schoolfoto zou missen. Dat was gelukt. De groep waar David vooral mee omging bestond uit Niels, Vera, Manon en Youssef. Manon had al eens een jaar overgedaan en Youssef was een echte computerfreak. Zij zaten ook in de redactie van de schoolkrant. Ze haalden heel wat uit op school. Hun gymleraar Tino van Dijk maakt ook nare opmerkingen naar Jochem. Daarnaast is hij ook hun klassenleraar. Na heel wat gepest, en andere gebeurtenissen komt er een feestcommissie voor het klassenfeest. Een week daarvoor ontdekt David dat Jochem de krantenwijk van Justin doet omdat de 3 belooft hebben om na 2 weken kranten rondbrengen ze zouden stoppen met het gepest. Dat was natuurlijk een leugen. Op de avond van het feest zouden de twee weken voorbij zijn en zou Jochem niet meer gepest worden en ging dus gewoon naar het klassenfeest dat bij Tino thuis werd gehouden. Later op de avond zag David Vera met Youssef zoenen dus zijn avond was verknald. Hij had Jochem belooft hem te helpen bij de volgende pesterij. Maar hij had genegeerd dat hij door Sanne Remco en Justin was dronken gevoerd en hem buiten door zijn eigen kots hadden gerold. De dag daarna was de school gebeld dat Jochem niet thuis was gekomen. David had Nienke gebeld, daar had Jochem al eens over verteld. Ze woonde niet in de buurt maar was Jochems beste vriendin. Zij mocht ook zijn dagboek lezen. Toen David belde was ze meteen met de trein gekomen en zijn ze hem gaan zoeken. Bij de laatste plek waar ze zochten vonden ze zijn tas in een meer. Toen duikers het meer afzochten vonden ze het spierwitte lijk van Jochem.

Op school word er van alles tegen pesten gedaan en Jochem word herdacht. De schoolkrant maakt ook een rubriek tegen pesten en neemt contact op met andere schoolkrantredacties.

Daarnaast maken ze ook een ‘pestlijn’ voor het helpen van gepeste kinderen. Onder andere het meisje Karin. Zij word ook gepest en beweerd dat het is opgelost. David en Vera vertrouwen het niet en gaan met zijn tweeën naar de plek waar Karin naartoe gelokt is. Ze weten het op te lossen en aan het einde van het verhaal gaat het uit tussen Vera en Youssef omdat Vera op een ander verliefd schijnt te zijn. Die ander blijkt David te zijn.

Dus voor David loopt het toch nog een beetje goed af ondanks het verlies van Jochem en de bezoekjes bij de sterfplek van hem. De relatie van Vera en David word gevierd bij hun favoriete café met een biertje.

Waar en wanneer speelt het verhaal zich af?

Er word geen plaats aangegeven waar het verhaal zich afspeelt. De tijd zou nu kunnen zijn, maar ook een paar jaar terug of een paar jaar verder. Dat het nog een redelijk modern kun je merken aan treinen, auto’s enz. die in het verhaal worden gebruikt.

De opbouw van het verhaal.

Het verhaal staat in een niet-chronologische volgorde omdat ze werken met terugblikken en tijdsprongen.

De verhaalstructuur is dat het begint met een van de vele pesterijen. Dat breidt zich verder uit waardoor Jochem heel ongelukkig wordt. Hij moet klusjes gaan doen en word gechanteerd met allerlei dingen. Na een klassenfeest is hij niet thuisgekomen en heeft zelfmoord gepleegd. Na de zelfmoord doet de school er alles aan om het pesten tegen te gaan. Langzaam komt er verbetering in. Zo redden Vera en David ook nog een ander meisje van een pesterij. Ten slotte krijgen David en Vera ook nog een relatie.

Het motorisch moment van dit verhaal is dat Jochem door en door gepest word.

Er zitten meerdere verhaallijnen in dit boek. Dat maakt het spannend.

Het boek heeft een happy end omdat ze na het overlijden van Jochem toch nog wel heel veel dingen tegen pesten hebben kunnen doen en dat David en Vera een relatie krijgen.

Het tijd in het verhaal zelf is ongeveer een jaar. Maar je kan niet uit het verhaal halen uit welke tijd het komt. Het zou zo nu kunnen zijn.

In het tempo zitten heel wat versnellingen, vertragingen maar ook wel tijdsprongen.

Er zitten niet veel terugblikken in het verhaal, en ook niet zo veel vooruitwijzingen.

 

3. Over de auteur

Carry Slee is geboren op 1 juli 1949 in Amsterdam. Haar partner heet Elles en zij hebben 2 kinderen Nadja en Masja. Op dit moment woont zij in Bergen. Ze is 1,69 m groot en heeft blauwe ogen. Verder heeft zij 1 zus. Na de middelbare school ging zij naar de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht en werkte toen een paar jaar als docent drama op een middelbare school. Daarna begon ze al snel met het schrijven van boeken. Haar eerste boek die een prijs kreeg was in 1992 het boek ‘Verdriet met mayonaise’. En haar laatste boek die een prijs kreeg was het boek ‘Your choice: Hot or Not?’

 

4. Over het boek

A.     Welke illustratie staat er op de voorkant van het boek? Leg duidelijk uit wat deze illustratie met het boek te maken heeft.

Op de voorkant van het boek staat een jongen met een hand voor zijn mond. Die jongen moet David voorstellen en hij straalt uit dat hij spijt heeft dat hij nooit voor Jochem is opgekomen. Daarom heeft die illustratie met het boek te maken.

B.      Is het boek aan iemand opgedragen? Probeer erachter te komen wie het zijn en wat ze met de schrijver te maken hebben.

Ik heb niet kunnen vinden dat het boek speciaal aan iemand is opgedragen. Maar ik weet wel dat het een soort van opgedragen is aan gepeste kinderen of kinderen die ermee te maken hebben.

C.      Beschrijf de plaatsen die voorkomen in het boek. Verklaar waarom de schrijver hiervoor gekozen heeft en wat ze met het verhaal te maken hebben.

Er zijn vele plaatsen waar zij komen. De reden waarom ze daarvoor gekozen heeft is waarschijnlijk omdat het voor haar een belangrijke plek is of omdat ze daar ook vaak komt.

D.     Vanuit welk perspectief is het verhaal geschreven? Leg uit!

Het verhaal word in een hij/zij-vorm verteld. Het word verteld over een persoon. Bijvoorbeeld: David fietst naar school. En zo nog veel meer van dat soort vormen.

E.      Heeft het verhaal een open of een gesloten einde? Leg ook dit uit.

Het verhaal heeft een gesloten einde omdat je weet hoe het verhaal afloopt.

 

5. Leeservaringen

Spreekt het onderwerp van het verhaal je aan of niet? Hoe komt dat?

Ja, dit onderwerp spreekt me aan. Ik vind het een heel mooi verhaal en daarom wou ik het lezen.

Is het onderwerp verrassend uitgewerkt of behoorlijk voorspelbaar?

Op zich is het verhaal best voorspelbaar. Je kan vaak wel nagaan wat er nu weer zou gebeuren.

Gaat het in dit verhaal vooral om de gebeurtenissen of om de gedachten en gevoelens van de personen? Wat vind je van de nadruk daarop?

Het is beide erg belangrijk! Want de gedachten en gevoelens van de personen sluiten aan om de gebeurtenissen. Dus daarom zijn zij beide erg belangrijk.

Zijn de gebeurtenissen herkenbaar?

Nee, voor mij zijn ze niet herkenbaar. Maar ik denk voor heel veel andere personen wel.

Veranderen de personages door wat ze meemaken en is dat begrijpelijk en aannemelijk.

Ja, zij veranderen heel erg zelfs! Het is erg ingrijpend wat er was gebeurd. Hierdoor is iedereen heel erg veranderd in hun gedrag.

Zijn er meer verhaallijnen en zijn die goed met elkaar verbonden?

Ja die zijn er. Ze zijn ook goed met elkaar verbonden want het is niet erg verwarrend als je het boek leest.

Heeft het verhaal een slot dat goed past bij de beschreven gebeurtenissen? Vind je dit een plezierig slot? Hoe komt dat?

Het slot past erg goed bij de beschreven gebeurtenissen. Door wat er is gebeurd in het verhaal vind ik het toch wel een plezierig slot.

Vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen? Heeft het taalgebruik hier mee te maken?

Ik vond het wel makkelijk om te lezen. Het taalgebruik heeft hier zeker mee te maken want het zijn wel makkelijke woorden.

Zitten er veel dialogen (gesprekken) in het verhaal? Vind je dat plezierig of juist niet?

Er zitten best veel gesprekken in het verhaal. Ik vind het wel fijn om te lezen. Ik stoor me er niet zo aan.

 

 6. Verwerkingsopdracht

Beschrijf wat het probleem van de hoofdpersoon is, hoe deze in de loop van het verhaal verandert en hoe het staat met dit probleem aan het eind van het verhaal.

De hoofdpersoon Jochem heeft het opvallendste probleem. Hij word vreselijk gepest. In de loop van dit verhaal word het eigenlijk alleen nog maar erger. Hij moet krantenwijken voor anderen lopen en word op een gegeven moment dronken gevoerd en door zijn eigen kots gerold. Dat gebeurde op het klassenfeest. Daarna is Jochem niet meer thuisgekomen. Na lang zoeken hebben ze zijn rugtas in het meer gevonden waar Jochem altijd heen ging als hij zich alleen voelde. Toen de duikers het meer hadden afgezocht hadden ze het lijk van Jochem gevonden in het meer. Zijn klasgenoten hebben er alles aan gedaan om na zijn dood het pesten tegen te gaan in hun stad. Maar het probleem van Jochem (de hoofdpersoon) is aan het einde van het verhaal dus niet goed afgelopen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb