Harde klappen
Harde klappen.
Naam: Anne Besselink
Klas: 4T2
Docent: Mevr. Owel
1.Zakelijke gegevens
De titel van het boek is ‘Harde klappen’. De ondertitel hiervan is ‘Truth or Dare deel 2’.
De naam van de schrijfster is Augusta Verburg. Dit is tevens haar echte naam.
De uitgever van dit boek is ‘The House Of Books, Vianen, Antwerpen’. Het boek is uitgegeven in 2004. Ik heb de 2e druk van het boek gelezen. En het boek heeft 160 bladzijden.
2.Samenvatting van het boek
Mijn boek gaat over Bart. Hij is 14 jaar.
Zijn zusje Brenda van 13 jaar heeft gezegd dat ze ongewenst geïntimideerd was door haar mentor Peter van Brandt. Ze had een aanklacht ingediend tegen haar mentor. Niemand gelooft Brenda, alleen Bart gelooft haar nog, hij neemt het zo lang voor haar op dat hij al zijn vrienden kwijt raakt. Dan trekt Brenda haar aanklacht in. Ze zegt dat alles wel meevalt. Het blijkt dat niet dat haar mentor haar betast, maar dat haar eigen vader haar misbruikt. Op dit moment wordt het Bart ook teveel. Zijn vader trekt zijn zusje erg voor en zegt dat dat komt omdat hij een VMBO-opleiding doet en zijn zusje op VWO zit. Hierdoor ontstaan veel spanningen in het gezin. Bart heeft geen vrienden meer over en thuis is de spanning hoog opgelopen. Bart krijgt andere vrienden die criminele dingen uithalen zoals auto’s, scooters en andere dingen stelen. Al zijn vrienden hadden bijnamen. Bijv. Bolle en de Kale. Hij was niet echt degene die de spullen stal, maar hij verfde de scooters over zodat het andere scooters leken. . Hier krijgt hij ook cocaïne aangeboden en hij raakt verslaafd. Wanneer hij teveel cocaïne in heeft genomen, gaat hij vrijwillig naar het ziekenhuis en hier wordt hij geholpen. Als zijn vader een hartaanval krijgt en hij op hetzelfde moment in het ziekenhuis met zijn zoon ligt, komt het weer helemaal goed tussen hun. Iedereen vergeeft zijn vader voor zijn daden. Al gelooft de moeder nog steeds niet dat het allemaal werkelijk is gebeurd. Toch weet het gezin weer samen te komen. Aan het einde van het verhaal krijgt Bart ook nog verkering met Myrthe en Brenda met Bolle. Ondanks het stelen, had Bolle nog wel een goed karakter. Brenda organiseerde een supriseparty voor Bart, en daar kregen zij verkering.
Slechte samenvatting: http://www.scholieren.com/boekverslag/57174
Het rode deel is aangepast en heb ik zelf ingevoegd.
Dit heb ik aangepast omdat ik vond dat dit miste, want het is toch belangrijke informatie vind ik persoonlijk.
3.Over de auteur
Augusta is niet alleen een schrijfster. Zij is ook astroloog en organisatieadviseur. Bij opleiding staat ‘Het leven zelf’. Zij is nu 62 jaar oud. Op haar site staat verder niets over prijzen die ze met haar boeken heeft gewonnen.
Ze heeft 15 boeken geschreven. Waaronder het erg veel kinderboeken zijn. Zoals ‘Kopje onder’ of ‘Poep aan een stokje’.
‘Harde klappen’ is deel 2 van de 3 van ‘Truth or Dare’. Verder staan op de site de connecties die ze heeft met haar andere beroepen. Zoals banken, etc.
Augusta woont in Bergen. Ze komt uit een gezin van 7 kinderen. Ze heeft heel even als lerares voor de klas gestaan. Dit deed zij van haar 19e tot haar 25e. Ze schreef niet alleen boeken, maar ook voor tijdschriften als Margriet, VIVA, Marie Claire en onkruid. Daarnaast deed ze ook nog aan copywriting en teksten schrijven voor soaps als Goudkust en Onderweg Naar Morgen. Tegenwoordig houdt Augusta zich vooral bezig met astrologie.
http://nl.linkedin.com/in/augustaverburg
4.Over het boek
A. Welke illustratie staat er op de voorkant van het boek? Leg duidelijk uit wat deze illustratie met het boek te maken heeft.
Een meisje die een jongen knuffelt. Ik denk dat het Brenda is die haar broer Bart een knuffel geeft. Dit heeft te maken met het verhaal omdat Bart degene is die zijn zusje Brenda helpt met haar probleem. Vandaar die knuffel.
B.Is het boek aan iemand opgedragen? Probeer erachter te komen wie het zijn en wat ze met de schrijver te maken hebben
Volgens mij is het boek niet speciaal aan iemand opgedragen, maar gewoon voor het algemene publiek. Ik weet ook niet wat het met de schrijfster te maken heeft want dat staat nergens aangegeven.
C. Wie is de hoofdpersoon/ wie zijn de hoofdpersonen? Waaraan merk je dit? Noteer de namen van de hoofdpersonen en beschrijf hun karakter. Gebruik hiervoor minstens twee positieve en twee negatieve karaktereigenschappen. Geef bij elke eigenschap een goed voorbeeld.
Bart: Je merkt dat dit een hoofdpersoon is omdat je vooral in zijn leven zit. Je weet wat hij denkt, en hoe hij zich voelt. Bart is een behulpzaam en lief type want hij wil zijn zusje helpen, etc. Maar van buiten wil hij zich graag gemeen en asociaal gedragen door bijvoorbeeld te stelen en drugs te gebruiken.
Brenda: Dit is het zusje van Bart. Je merkt dat dit een hoofdpersoon is omdat er toch vrij veel over haar verteld wordt. En daarnaast gaat een groot deel ook over haar. Ze is een spontane, leuke meid en dat kun je merken aan haar vele vrienden die ze heeft en toch wel een leuke kant van haar karakter heeft. Toch vind ik haar wel schijnheilig en gesloten. Dat komt omdat ze bijvoorbeeld liegt dat haar mentor haar betast terwijl dat haar vader is en dat ze niet veel over haar probleem praat. Daarom ook gesloten.
D. Beschrijf de plaatsen die voorkomen in het boek. Verklaar waarom de schrijver hiervoor gekozen heeft en wat ze met het verhaal te maken hebben.
Zij komen eigenlijk overal en nergens. Thuis, in de cafés, bij vrienden thuis, etc. Ze hebben waarschijnlijk deze plekken gekozen om het verhaal kloppend te maken, omdat er toch veel gebeurtenissen zijn die niet op dezelfde plek kunnen gebeuren.
E. Staat het verhaal in een chronologische of niet-chronologische volgorde en wat maakt dit uit voor het verhaal? Op welke manieren heeft de schrijver dit verhaal spannend gemaakt? Welke trucs met tijd herken je in het boek? Noem tenminste drie trucs met tijd en geef bij elke truc een goed voorbeeld uit het boek.
Het verhaal staat in een chronologische volgorde omdat er niet veel flashbacks en zo worden gebruikt. Toch is het wel spannend omdat er wel wat cliffhangers inzitten vanwege de verschillende verhaallijnen.
F. Vanuit welk perspectief is het verhaal geschreven. Leg uit!
Het verhaal is geschreven in het hij/zij-perspectief. Dat kun je merken aan dat er wordt verteld: ‘Bart wist eigenlijk zelf ook wel dat dit slecht was, maar hij kreeg er wel geld voor en hij wou zijn vrienden niet kwijt’.
G. Heeft het verhaal een open of gesloten einde? Leg ook dit uit.
Een gesloten einde. Het is goed afgelopen en je zou verder ook zelf niet meer echt iets kunnen verzinnen wat er nog achter zou kunnen.
5.Leeservaringen
Het onderwerp van het verhaal spreekt mij eigenlijk wel aan omdat de problemen van Bart en Brenda wel dagelijks voorkomen. Het heeft mij wel nieuwere kanten van het onderwerp laten zien, omdat ik niet wist dat het ook zo kon gaan. Het heeft mij zeker aan het denken gezet. Dat komt omdat het niet een makkelijk verhaal is. Voordat ik aan het boek begon had ik totaal niet verwacht dat dit de inhoud zou zijn. Aan de titel te zien had ik iets met mishandeling verwacht. Maar dat wat naar voren gehaald werd ben ik wel anders over gaan denken, dat het toch allemaal heel ingrijpend is. Het verhaal is ook goed uitgewerkt omdat het niet tamelijk oppervlakkig is. Ik vond dat alle onderwerpen wel genoeg ‘aandacht’ kregen in het verhaal. Ik heb ooit eens eerder een boek over misbruik gelezen. Ik denk dat ik die toch beter vond als deze.
Dit verhaal bevat zeker genoeg gebeurtenissen om mij te blijven boeien. Dat komt onder andere doordat er genoeg tempo in het verhaal zit. In dit verhaal gaat het net zo goed om gebeurtenissen als om gedachtes en gevoelens. De criminaliteit en het drugsgebruik van Bart trekt mij het meest aan, omdat ze daar ook dieper op in gaan in het verhaal. Het is een zeker geloofwaardige gebeurtenis omdat het ook dagelijks gebeurd in het echte leven. Het verhaal is voor mij niet bekend omdat ik niemand ken die hetzelfde meemaakt. Ik vind de gebeurtenissen wel origineel, want ik heb zelf nog nooit zoiets meegemaakt. En dat zou ik graag zo willen houden!
Ik kan me wel inleven bij de hoofdpersoon omdat er ook veel over zijn gedachtes word verteld. Ik zie niemand in dit verhaal echt als een held(in) omdat niemand echt goed bezig is in dit verhaal. Zij gedragen zich niet zo goed en van Brenda kan ik me dat voorstellen, maar bij Bart is dat zijn eigen keuze. Niemand van hun heeft mij écht beïnvloed. Toch ben ik wel door sommige dingen aan het denken gezet. Heel specifiek iets in het bijzonder, maar wel meerdere kleine dingetjes. Ik kom wel genoeg te weten over de personages om ze te kunnen begrijpen. De personages zelf veranderen wel in het verhaal qua denken en doen. Ik vind de beslissing van Brenda om haar mentor vals te beschuldigen echt onbegrijpelijk!
De gebeurtenissen volgen elkaar logisch op. Ook vind ik dat er genoeg spanning in zit. Maar het heeft geen ingewikkelde opbouw. Het verhaal bevat wel wat tijdsprongen en terugblikken kan ik me zo niet herinneren. Ik vind dat niet storend. En het slot past goed bij het verhaal, want het heeft een mooi einde vind ik!
Ik vind het verhaal makkelijk om te lezen, en dat komt onder andere ook omdat het taalgebruik wel naar leeftijd is gemaakt. De zinnen zijn daarom ook makkelijk om te lezen. Ook bevat het verhaal veel beschrijvingen en gesprekken. Dat vind ik zelf wel leuk en niet storend.
6.Recensie en eigen mening
Ik vond het een leuk een leerzaam boek. Als je dit boek leest merk je wel dat je heel gemakkelijk in de criminele wereld terecht kan komen en dan heel gemakkelijk aan de drugs kan raken.
Leuk – Er is ook wel humor in dit boek verwerkt en dat maakt het wel leuk om te lezen.
Leerzaam – Door dit boek weet je dat je moet uitkijken voor criminaliteit, drugs en misbruik.
Gemakkelijk – Het boek is niet heel erg moeilijk om te lezen omdat het taalgebruik wel naar leeftijd is.
Er was maar één korte recensie te vinden op het internet en daarom kies ik er zelf ook nog wat beoordelingswoorden bij.
Interessant – Het is wel dagelijks maar voor mij niet actueel omdat ik er zelf nooit iets mee te maken heb gehad.
Spannend – Wanneer Bart en zijn vrienden weer een criminele actie ondernemen om bijvoorbeeld een auto te stelen, vond ik dat best spannend.
Realistisch – Het zijn wel onderwerpen die in de echte wereld ook dagelijks aan bod komen.
Mijn mening:
Mijn mening is dat ik dit boek echt leuk vond om te lezen. Het was ook niet storend op bepaalde momenten en ik ging er best goed doorheen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb