Voor jou 10 anderen

Mijn fictiedossier

 

 Naam: Anne Besselink

Klas: 4T2

Docent: Mevr. Owel

 

 

1.  Zakelijke gegevens.

 

  1. De titel van het boek is ‘Voor jou 10 anderen’.
  2.  De auteur van het boek is Mirjam Oldenhave. Er staan twee namen op de voorkant van het boek. Cynthia van Eck is de naam van de hoofdpersoon. Dit is een waar gebeurd verhaal wat gebaseerd is op Cynthia van Eck.
  3. De naam van de uitgever is Querido Slash Uitgeverij, Amsterdam. Het boek heeft 99 bladzijdes. Het boek verscheen in 2008. Ik heb de tweede druk van het boek gelezen.

 

 2.  Samenvatting.

 

Hoofdpersoon is Cynthia die samen met 10 andere kinderen in het huis van mama Riet wonen. Mama Riet heeft ook een dochter Mia die niet echt aardig en sociaal is voor de kinderen in het huis. Mia en mama Riet hebben hun eigen slaapkamer. De kinderen slapen met zijn allen op een kamer. Cynthia is vroeg bij haar moeder weg gehaald samen met haar broer Frankie. Sindsdien woont ze bij mama Riet maar mama Riet had geen tijd en heeft haar bij Bommel (hun hond) neer gelegd. Sommige kinderen van het illegale kindertehuis gingen naar school. Niet iedereen mocht dat en daarom mochten zij ook pas buiten spelen als de school was afgelopen. Anders zou het opvallen dat ze niet op school zaten. Deed je dat wel? Dan wachtte mama Riet je op voor een flinke straf. Cynthia had twee meiden in de groep zitten waar ze heel goed mee op kon schieten. Dat waren Nana en Bella. Toen Cynthia er zat aardig wat leeftijdsverschil tussen Bella en Cynthia. Bella was ouder en kon haar daarom ook beter troosten, en bij haar komen slapen als dat nodig was. Nana was meer een vriendinnetje om leuk mee te kunnen spelen. Later kwam er politie langs de deur. Zij wouden de namen van alle kinderen hebben. Daarna gingen zij weg. Een paar dagen later stonden zij weer aan de deur om de kinderen mee te nemen. Niemand wou met ze mee omdat de graag de groep wilde blijven die ze nu zijn. Maar toen mama Riet zei dat zij ze mee mochten nemen en dat het haar toch niet uit maakte besefte Cynthia dat ze het alleen maar om het geld deed. Ze ging met de politie mee. Een tijdje daarna had Cynthia gehoord dat iedereen uit het kindertehuis van mama Riet ook weg was en ergens anders een goede plek hadden. Cynthia ging naar een kindertehuis waar regelmatig kinderen werden geadopteerd. Na drie jaar zat ze er nog steeds en werd te oud voor daar. Toen werd ze overgeplaatst voor een tehuis voor jongeren. ‘De Mozaïek’. Daar mochten zij ook 1 keer in de week uitgaan. Een tijdje later heeft Joyo nog weer contact gezocht met Cynthia. Hij was ook een van de kinderen uit het tehuis van mama Riet. Zij is later nog eens met hem uit geweest.

Uiteindelijk is met Cynthia alles goed gekomen. Ze kreeg nieuwe vriendinnen, ze gaat weer naar school, heeft ook nog contact met andere kinderen uit het tehuis van mama Riet, maar ze zit nog wel steeds in de opvang ‘De Mozaïek’ aan het einde van het boek.

 

De oorspronkelijke samenvatting:

http://www.scholieren.com/boekverslag/70947

 

De groene tekst heb ik zelf toegevoegd aan de samenvatting. Dit heb ik gedaan omdat ik de samenvatting zo beter vond kloppen omdat de oorspronkelijke erg was afgeraffeld. Zo word alles duidelijker verteld en heb je ook een beter idee waar het verhaal over gaat. Daarnaast zijn het ook gewoon makkelijk te begrijpen zinnen die iedereen zou kunnen gebruiken. In de oorspronkelijke samenvatting waren zo nu en dan ook eens een paar woorden vergeten. Dat is waarom ik deze aanpassingen heb toegepast.

 

 

3. Over de auteur.

 

Mirjam is geboren in het jaar 1960. Voordat ze boeken schreef deed ze een opleiding tot dramatherapeut. Daarna gaf ze toneelles en muziekles aan speciaal onderwijs. Ze werd in deze afgelopen jaren wel acht keer getipt door de Nederlandse Kinderjury. Ze heeft prijzen en van een paar boeken zijn ook schoolmusicals gemaakt. Zij schreef ook het Kinderboekenweekgeschenk in 2010 en dat was Mees Kees – In de gloria. Naast schrijven speelt zij ook accordeon. Op haar site staat dat Mirjam 18 boeken heeft geschreven.

 

http://www.mirjamoldenhave.nl/web/Over-Mirjam.htm

 

 4. Over het boek.

 

A. Welke illustratie staat er op de voorkant van het boek? Leg duidelijk uit wat deze illustratie met het boek te maken heeft.

Er staat een kleiner meisje met een hondje op de kaft van het boek. Deze foto heeft te maken met het boek omdat het Cynthia beschrijft. Ze ziet er op de foto een beetje zielig uit en dat is ze eigenlijk ook wel, want ze gaat van tehuis naar tehuis en zit op een gegeven moment dan ook nog in een flat.

B. Is het boek aan iemand opgedragen? Probeer erachter te komen wie het zijn en wat ze met de schrijver te maken hebben.

Het boek is gebaseerd op het levensverhaal van Cynthia van Eck. Daar is het denk ik dan ook aan opgedragen, en ik weet niet of Mirjam daar persoonlijk wat mee te maken heeft.

C.   Wie is de hoofdpersoon/ wie zijn de hoofdpersonen? Waaraan merk je dit? Noteer de namen van de hoofdpersonen en beschrijf hun karakter. Gebruik hiervoor minstens twee positieve en twee negatieve karaktereigenschappen. Geef bij elke eigenschap een goed voorbeeld.

De hoofdpersoon is Cynthia in het verhaal. Zij heeft een lief karakter want kan goed met andere kinderen omgaan, voelt zich soms eenzaam want ze zit toch zonder haar ouders in een illegaal tehuis met strenge ‘begeleiders’, en kan dus ook emotioneel zijn omdat ze dus alleen is of omdat ze zich gewoon even niet goed voelt. Af en toe kan ze ook met bepaalde opmerkingen erg hard aankomen zoals wanneer ze met de politie mee gaat. Ze durft dus ook wel van zich af te bijten. Ze kan ook heel verlegen zijn als Mia in de buurt is. Dan durft ze niet zo goed omdat ze weet dat zij snel boos wordt.

D.   Beschrijf de plaatsen die voorkomen in het boek. Verklaar waarom de schrijver hiervoor gekozen heeft en wat ze met het verhaal te maken hebben.

Er komen wel meerdere plaatsen voor in het verhaal. Het belangrijkste is het tehuis van mama Riet. De schrijfster heeft hier niet voor gekozen maar omdat het het verhaal is van Cynthia van Eck zijn de plaatsen dus niet verzonnen. Net als de andere twee kindertehuizen, het speelpleintje, etc.

E.    Staat het verhaal in een chronologische of niet-chronologische volgorde en wat maakt dit uit voor het verhaal? Op welke manieren heeft de schrijver dit verhaal spannend gemaakt? Welke trucs met tijd herken je in het boek? Noem tenminste drie trucs met tijd en geef bij elke truc een goed voorbeeld uit het boek.

Het verhaal staat in een chronologische volgorde en dat maakt het boek makkelijker om te lezen. Het verhaal wordt spannend door de keuzes die de kinderen moeten maken bijvoorbeeld bij de politie. Wat gaan de kinderen zeggen, en de politie? Daarnaast wordt het verhaal heel uitgebreid verteld waardoor je zelf elke keer verder wil en daarom ook zelf een beetje spanning opbouwt omdat je wil weten wat het vervolg is.

De schrijver gebruikt wel tijdvertraging omdat heel veel dingen met heel veel woorden worden verteld en daarom ook langzamer leest. Ook gebruikt hij tijdverdichting want in dit boek begint Cynthia als 7/8-jarige en eindigt als 17-jarige. Dus zij hebben intussen heel wat jaren ‘overgeslagen’. Tijdsprongen waren er ook, maar dat heb ik tijdens het lezen niet echt opgemerkt. Ze zullen er vast in hebben gezeten!

F. Vanuit welk perspectief is het verhaal geschreven. Leg uit!

De schrijfster heeft de ik-vorm gebruikt in het verhaal. Zo gebruikt zij ‘‘Ik heb je gemist man!’ zei ik’. Zo kun je ook beter zien wat Cynthia hoort, doet, voelt, etc. Je leeft je zo meer in in het verhaal.

 

G. Heeft het verhaal een open of gesloten einde? Leg ook dit uit.

Het verhaal heeft geen open einde. Aan het einde van het verhaal blijft er geen vraag hangen van goh, hoe loopt dit nou af. Of hoe gaat ze dat nou doen. Het verhaal is gewoon afgerond en er is een einde van het verhaal. 

 

5.  Leeservaringen.

 

Het onderwerp van het verhaal spreekt me wel aan omdat het bijna niet voorkomt in Nederland dat iemand in een illegaal kindertehuis wordt gestopt wat ook nog een flat blijkt te zijn. Daarnaast is het ook een waar gebeurd verhaal. Het verhaal heeft mij wel en niet nieuwe kanten van het onderwerp laten zien want sommige dingen wist ik al hoe het in kindertehuizen zou gaan, maar sommige dingen wist ik ook nog niet. Het heeft me niet heel erg aan het denken gezegd omdat het verhaal goed te begrijpen is. Ik ben zeker anders gaan denken over bepaalde onderwerpen die in de tekst worden benoemd. Dat komt omdat de tekst grondig en uitgebreid is verteld. Ik vind dat er te weinig info is over alle huisgenootjes in het tehuis van mama Riet. Verder heb ik nog niet een ander boek gelezen wat over een soortgelijk onderwerp gaat.

 

Het verhaal heeft genoeg gebeurtenissen om mij te blijven boeien. Ik vind dat het verhaal daarnaast wel soms een beetje stil ligt. In het verhaal zijn gebeurtenissen, gedachtes, gevoelens allemaal belangrijk om het verhaal te begrijpen. De gebeurtenissen zijn zeker geloofwaardig en waarschijnlijk omdat het boek gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal. Ze zijn voor mij niet herkenbaar maar ze zijn zeker verrassend, ongewoon en origineel. Zelf ben ik nooit van tehuis naar tehuis gegaan dus de gebeurtenis is voor mij niet herkenbaar of zo. Ik zou best een dag willen meekijken in zo’n tehuis, hoe het daar gaat.

 

De hoofdpersoon komt zeker als het ware ‘tot leven’. Dat komt omdat ik een beelddenker ben en ik zie alles altijd in beelden voor me. Daarom kan ik me goed verplaatsen in de problemen van de verhaalpersoon. Ik zou alleen niet in de schoenen van Cynthia willen staan omdat ze een zwaar leven heeft. Ik vind wel dat ze een leuk karakter heeft en goed met haar problemen omgaat. Geen enkel verhaalpersoon heeft mij echt beïnvloed. Er zijn wel genoeg gedachtes en uitspraken geweest die me aan het denken hebben gezet. Maar dat zal in bijna elk verhaal wel zo zijn. Ik kom wel genoeg over de personages te weten om te weten wat hun gedrag is. Ik kan hun innerlijk ook wel redelijk begrijpen, maar omdat er veel personages zijn is dat bij sommigen best moeilijk. Tuurlijk veranderen personages door het verhaal heen en dat is ook begrijpelijk. Ik vind de beslissingen dat de kinderen niet meteen met de politie meegaan best onbegrijpelijk. Maar dat zal wel komen omdat ik weet hoe het echt in elkaar steekt enzo.

 

De gebeurtenissen volgen elkaar wel goed op zodat het op een logische volgorde beschreven staat. Sommige stukken in het verhaal zijn natuurlijk spannender als het andere en ik vond dat er best spannende stukken in zaten. Er zijn wel meerdere verhaallijnen en die zijn ook goed in elkaar overgelopen dus dat maakt het lezen ook makkelijker. Het verhaal bevat veel tijdsprongen en dat maakt het verhaal ook leuk vind ik. Dat komt doordat de hoofdpersoon in dit boek door vele jaren gaat en je dus een heel stuk leven van die persoon volgt. Het boek heeft ook een plezierig slot omdat het allemaal wel goed afloopt, naast dat ze nog steeds in het tehuis zit.

Ik vind het verhaal makkelijk om te lezen. Daar heeft zowel de bouw van het verhaal mee te maken als het taalgebruik. De zinnen zijn makkelijk te lezen en de woorden zijn niet te moeilijk om te begrijpen. Het verhaal heeft heel veel beschrijvingen en dat heeft wel gevolgen op het verteltempo, maar niet op de leesbaarheid. Er zitten regelmatig gesprekken

in het verhaal. Maar dat vind ik niet storend bij het lezen.

6.  Recensie en eigen mening.

 

Mooi!
Een verrassend mooi boek. Oldenhave beschrijft het waargebeurde verhaal over Cynthia van Eck. Echt prachtig! Vanuit haar eigen belevingswereld. Je merkt dat Cynthia zelf bij het proces aanwezig was. Een krachtig boekje.

Wat is dit een mooi boek!
Het is echt een aanrader om te lezen zo super goed.
Het boek neemt je echt mee. Je zit helemaal in het verhaal.

 http://www.scholieren.com/boekverslag/67261

 

 Mooi – Het is een heel mooi verhaal en dat komt denk ik vooral omdat het heftig is en waar gebeurd.

 verrassend – Er zaten verrassende gebeurtenissen in het verhaal en dat maakt het zo mooi/leuk om te lezen.

 Eigenbelevingswereld (kan echt gebeuren) – Het is een waar gebeurd verhaal dus daarom het beoordelingswoord ‘kan echt gebeuren’.

 Krachtig – Het boek maakt veel indruk op je en dat maakt het ook zo krachtig.

 Neemt je echt mee (laat me meeleven) – Ik had het idee alsof ik er steeds bij was, en omdat het verhaal zoveel indruk gaf kon ik me goed inleven in het verhaal.

Maak jouw eigen website met JouwWeb